965 82 21 01 - Carrer Cardenal Payà, 41, 03460 Beneixama info@beneixama.es
Compartir en RRSS

Ermita de Sant Isidre Llaurador

 

Aquest lloc s’anomena en els mapes topogràfics com “El Racó de la Talaia”, encara que popularment és conegut com “La Talaeta”. Estem en un altiplà des d’on s’albira l’ampli Vall del Rio Vinalopó. L’Ermita de S. Isidre, va ser construïda a mitjans del S. XX.

Val la pena la pujada a aquesta ermita, en permetre’ns gaudir d’una àmplia panoràmica de la vall i dels diferents pobles que se situen en aquesta part del recorregut del riu Vinalopó. Contemplem un àmplia paisatge parcel·lat en petits camps de conreu que ens oferiran tonalitats diferents segons l’època de l’any en què ens trobem.

La Talaeta se situa a 740 m. d’altitud, i a una distància de 2 km. de Beneixama. L’any 1948, la Germandat Sindical de Pagesos i Ramaders decideix edificar una ermita, d’acord amb el pla de l’arquitecte D. Manuel Puig Pastor. Es tracta d’una senzilla capella rectangular precedida per un atri porticat i coberta a dues aigües o doble vessant, rematada per una espadanya on es troba la campana, que va ser donada per l’Almàssera Cooperativa del poble.

El 1951, es va procedir a la col·locació de la primera pedra enmig d’un ambient festiu, donant-se fi a les obres l’any 1953. Des que es va inaugurar l’ermita, cada any es realitza la romeria coincidint amb la festivitat de Sant Isidre , en què els veïns de Beneixama acudeixen a aquest lloc per gaudir d’un dia a l’aire lliure.

Des de la creació de la Comparsa de “Llauradors” el 1971, la festa ha anat cobrant protagonisme, gràcies als esforços que aquesta associació realitza en la seva organització, acudint al romiatge amb els seus vestits festers, el que sens dubte ha donat un major realç a la festivitat de Sant Isidre.

 

Ubicació en el mapa