965 82 21 01 - Carrer Cardenal Payà, 41, 03460 Beneixama info@beneixama.es

Centre cultural

L’Edifici dedicat a les associacions locals, es troba en el Carrer Dr. Silvestre, nº 1. El nom de Centre Cultural, sorgeix arran dels nous “inquilins” pels que havia de ser ocupat i que li donen la característica d’cultural , ja que és la “residència” que alberga a la gran majoria de les associacions locals. Aquestes són considerades com a elements imprescindibles en la cultura local de Beneixama, sense les quals, no tindríem tanta oferta cultural i esportiva com la que, en l’actualitat, gaudeix el municipi.

Aquest immoble és emblemàtic a la nostra vila, les seves instal·lacions han acollit diferents usos: des del primitiu Caserna de la Guàrdia Civil de principis-mitjans del segle XX, passant pel Centre Juvenil, Llar Juvenil, pel qual han passat generacions senceres de joves, o les instal·lacions de les oficines de Correus, (per això és conegut l’edifici entre els vilatans com “Correus”). O fins a dates recents la seu de la Societat Musical “La Pau”, en el qual s’han format molts dels músics locals que avui formen part de la Banda de Música, fins que van traslladar les seves dependències al Centre social Polivalent, edifici també municipal cedit a aquesta associació ia l’escola de Música, adscrita al Conservatori de Villena.

En l’actualitat les associacions són seus inquilins, per a això es va haver de sotmetre a l’edifici a una intensa reforma, des del apuntalament i canvi de bigues i reforçament de l’estructura interna, canvi de finestres, mobiliari nou, així com la nova ordenació que es observa. La inauguració es va realitzar el 6 de Desembre de 2003, coincidint amb els actes commemoratius del dia de la Constitució.

Les diferents associacions albergades són les que enumerem a continuació:

 • Associació d’Ames de Casa.
 • Grup de Danses de Beneixama.
 • Colla de Dimonis Emplomats.
 • Club de Caça.
 • Club d’Escacs.
 • Comissió de Festes de Moros i Cristians.
 • Equip de Futbol Beneixama.
 • Grup de Muntanya.
 • Club Ciclista.
 • Associació Ciutat de les Estrelles.
 • Associació de Pensionistes i Jubilats.

Totes elles tenen el seu espai en aquest edifici i estan repartides en les diferents plantes que té l’immoble que són les següents:

A la planta baixa se situen els locals del Grup de Danses i Mestresses de Casa, local compartit entre les dues associacions. Així com al Local de Pensionistes i Jubilats, que al seu torn accedeixen a les instal·lacions de la Llar del Pensionista, lloc d’esbarjo per a tots els associats de la localitat.

A la primera planta de l’edifici, estan localitzades: una sala multi-asociacional, és a dir una sala en la qual se situen juny associacions locals (Colla de Dimonis Emplomats, Club de Caça, Club d’Escacs, Comissió de Festes de Moros i Cristians i equip de Futbol Beneixama) consta d’un saló amb una gran taula de reunions i equipat per a les convocatòries directives d’aquestes associacions usuàries del mateix.

A més, al costat del saló descrit, comptem amb les instal·lacions juvenils: Sala Juvenil, on hi ha ubicats ordinadors i que s’utilitza per impartir cursos, i Biblioteca Municipal, que té accés per aquest edifici i en la qual es poden trobar tot tipus de novel·les i edicions, així com gran nombre de llibres de consulta, a més d’ordinadors per a la consulta d’internet o la confecció de treballs escolars.

Si passem a la segona i última planta de l’edifici tenim accés a una sala polivalent, en la qual es duen a terme cursos de tota índole organitzats tant per les associacions com per l’Ajuntament, dotada de calefacció, pissarra i cabuda per a uns 15 alumnes.
Al costat de la mateixa, la seu del Grup de Muntanya de Beneixama, local en el qual han instal·lat un rocòdrom i en el qual perfilen les activitats de l’associació, escalada, senderisme, espeleologia, i un llarg etcètera d’activitats.
A la sala annexa, el Club Ciclista de Beneixama ha establert la seva seu, amb una petita gran mostra del que ha estat el ciclisme en la nostra localitat.

Aquesta edificació és per a l’ús i gaudi de la cultura, per això s’exigeix ​​tant als seus inquilins com a visitants la màxima cura i cura de totes les instal·lacions amb què compta i sobretot que estimin la cultura en totes les seves variants per sobre de tot .