965 82 21 01 - Carrer Cardenal Payà, 41, 03460 Beneixama info@beneixama.es

El nostre poble

Situada al fons de la vall que du el seu nom, Beneixama s’estén entre oliveres, vinyes i sembrats. L’origen del poble i el seu desenvolupament posterior estan lligats a l’agricultura de la qual, al llarg de la història, en podem destacar el vi, la poma roja de Beneixama i l’oli d’oliva, com a principals produccions.

El vincle amb la natura s’estén cap a la serra, amb paratges de gran bellesa que són visitats per vianants i esportistes durant tot l’any.

Les activitats festives i culturals i la gastronomia també són importants atractius per als visitants, que busquen a Beneixama la festa, però també la tranquil·litat i el bon menjar.

BENEIXAMA ÉS NATURA

El terme de Beneixama va des de la Serra de la Solana fins al riu Vinalopó. Les sendes i els camins permeten una àmplia varietat de pràctiques esportives. Cal destacar-hi el sender PR-CV 52, que recorre els llocs més emblemàtics de la serra i passa a prop dels albergs municipals de Rita i de la Talaeta. Una caminada més senzilla i molt agradable és la del Camí dels Molins, fins a la pedania del Salze.

Altres rutes interessants són la via Augusta (ara camí de Xàtiva,) que travessa el riu a l’alçada del Salze, o la via Verda, que transcorre pel traçat de l’antic tren “xitxarra”, que anava d’Alcoi a Yecla.

La Serra de la Solana, a banda d’oferir unes magnífiques vistes, amaga paratges d’una gran bellesa en els quals s’hi pot trobar una notable riquesa botànica.

BENEIXAMA ÉS PATRIMONI

Recórrer els carrers de Beneixama és contemplar una llarga història. Des de la torre almohade del segle XII, fins a la imponent església neoclàssica del segle XIX, passant per l’ermita de la Divina Aurora, l’antic convent carmelita, carrers amb cases senyorials i edificis modernistes, entre els quals hi ha una antiga fàbrica de carros.

Els antics llavador i escorxador són ara sales d’exposicions. Aquest darrer edifici és actualment el Museu Navarro Ferrero, on pot contemplar-se una exposició antològica de la seua obra pictòrica. També es poden visitar el Museu Poeta Pastor, situat en la Plaça de l’Ajuntament, dedicat a la vida i obra d’aquest literat de la Renaixença Valenciana, i la torre medieval, que acull peces arqueològiques trobades en el terme municipal.

BENEIXAMA ÉS GASTRONOMIA

La poma roja de Beneixama és el producte que ha dut el nom del poble més lluny, però hi ha molts altres productes locals de qualitat: herbero, oli, pastes, vi, ametles, embotits i, per descomptat, el nostre tradicional figatell.

A principis d’octubre té lloc la fira “Beneixama al carrer, xe que bo!”, en què empreses i associacions locals mostren les seues activitats i productes, i on la gastronomia té un important paper.

Qualsevol dia és bo per a gaudir d’una bona taula, i són molts els plats i dolços amb els quals la gent de Beneixama celebra la seua hospitalitat. Per acabar el dinar, una infusió de timó i un herberet. Bon profit.

BENEIXAMA ÉS FESTA

El calendari festiu a Beneixama abasta tot l’any. Comença amb la cavalcada dels Reis d’Orient, que duen regals de casa en casa ajudats pels seus patges. Segueix amb Sant Antoni i la seua foguera, el mig any fester, la festa de l’oli i Sant Josep.

Després de la Pasqua celebrem Sant Vicent al Salze, amb la cordà i les carreres i salts. L’última nit d’abril es canten els Majos, i al maig se celebra Sant Isidre llaurador en la Talaeta, amb el concurs de paelles i la “Brega dels Llauradors”.

Al juny, la festa del patró Sant Joan amb les fogueres i el càntic de l’Aurora i al setembre les festes de Moros i Cristians a la Divina Aurora, amb les desfilades, les ambaixades, la pólvora…

Ja a l’octubre, la fira “Beneixama al carrer”, la festa de la música, Santa Cecília, al novembre i, per acabar l’any, Nadal, amb les seues celebracions tradicionals.

Tothom és benvingut a les nostres festes!

BENEIXAMA ÉS CULTURA

L’activitat cultural a Beneixama és molt abundant. Són nombroses les associacions que, juntament amb l’ajuntament, treballen per mantenir activa la vida cultural del poble. Al llarg de l’any Beneixama compta amb tot tipus d’esdeveniments com el certamen de Pintura a l’Aire Lliure, la Nit de Boleros, la Gala de Balls de Saló, el Beneixama Rock, el Premi Poeta Pastor de Poesia, actuacions de grups folklòrics, concerts, exposicions…

De Beneixama han sorgit personalitats del món de la cultura com Juan Bautista Pastor Aicart, escriptor de la Renaixença Valenciana, Miguel Payá i Rico, cardenal primat d’Espanya en el segle XIX o Pedro Joaquín Francés, compositor de la segona meitat del segle XX i principi del XXI, entre d’altres.

BENEIXAMA ÉS MOVIMENT

Qualsevol moment de l’any és bo per visitar Beneixama. No necessites cap excusa per a vindre a conéixer-nos i a gaudir del poble, de la cuina i de les instal·lacions com la piscina, el poliesportiu o els albergs.

Però si t’agrada l’esport, hi ha dies especials que no pots perdre’t, com la carrera de muntanya Solana Trail, que organitza el Grup de Muntanya de Beneixama cada mes d’octubre, i que aplega més de 700 corredors. O la carrera ciclista del dia de Sant Josep, de caràcter oficial i nacional, per circuit urbà. Altres disciplines esportives com el triatló, el futbet, el bàdminton i, fins i tot, l’agility, celebren també proves i campionats.