965 82 21 01 - Carrer Cardenal Payà, 41, 03460 Beneixama info@beneixama.es
Compartir en RRSS

Museu Etnográfic

 

Situat a l’edifici de l’antic safareig, que encara avui segueix sent utilitzat per algunes dones del poble. Aprofitant les instal·lacions i creant nous espais per a la conservació i exposició de les diferents peces que s’exposen en ell.

Aquest edifici rehabilitat amb l’ajuda de la Diputació d’Alacant, finalitzat i inaugurat el 2003, alberga una extensa col·lecció d’eines, estris, mobles, eines, llibres, tots ells amb una història i un rerefons que ens mostren la vida dels nostres avantpassats més recents, però que per a molts de nosaltres són grans desconeguts.
Tots els articles que hi ha exposats, han estat ben donats, bé prestats pels habitants de la localitat per a la seva exposició a les instal·lacions municipals.

Hi podem trobar des estris de cuina, llibres de text, una habitació de matrimoni, una banyera, maquines de cosir, gerres d’oli, o un carro “entendao”, eines diversos de conreu, màquines d’embotir, tots els estris que es utilitzaven amb els animals al camp, un trill, i un llarg etc d’estris quotidians de la vida del nostre poble.

Si centrem l’atenció en alguns d’ells podrem descobrir com vivien els nostres més directes avantpassats, al fet que dedicaven el seu temps lliure. Veure els estris de treball, Beneixama ha estat una localitat eminentment agrícola, és per això que una gran zona del museu està dedicada a aquesta tasca, i pot veure aquells eines i contenidors d’oli i vi per a la posterior comercialització.

Un de les curiositats a destacar, és el carro que conserva la capota que en èpoques anteriors servia per protegir les collites i les persones de les inclemències del temps. A més de conservar les rodes originals fabricades en el propi Beneixama, per una de les empreses més conegudes del moment.

Ubicació en el mapa

Museo Etnográfico