965 82 21 01 - Carrer Cardenal Payà, 41, 03460 Beneixama info@beneixama.es
Compartir en RRSS

Alberg de “El Salze”

Direcció: 

Teléfon:

Email
Página web

Ubicat a la pedania del mateix nom, a l’oest de Beneixama, situada tot just a 3 km del poble, unida a ell, per la Carretera de Villena a Ontinyent, o bé pel camí dels Molins, el qual deu el seu nom al gran nombre de els mateixos que es concentraven en ell, encara que tots ells ja estiguin en desús.

A l’hivern, bé poden comptar uns 10 veïns, tot i que a l’estiu multiplica la població, arribant possiblement als 50 habitants.

La construcció d’aquest alberg entra dins dels plans de l’actual corporació municipal de revitalitzar tots els nostres llocs emblemàtics, i aquest sens dubte ho és per a tots nosaltres. L’alberg s’ha construït a les instal·lacions de les antigues escoles de la pedania. En anys passats, a elles acudien gran nombre d’estudiants, fills dels habitants de les cases de camp i molins que l’envoltaven. Fins abans de l’actuació, s’havien conservat, però ja perdent el seu ús lectiu, i únicament tenint una funcionalitat en la festivitat de Sant Vicent Ferrer, patró del Salze, i al qual uneix una llarga tradició en la cultura valenciana.

La forma de revitalitzar un lloc és donar-li vida, dotar-lo d’un nou sentit, i això és el que es pretén amb la construcció d’aquest allotjament, el convertir-se en un reclam turístic i en una forma d’estimular la pedania, evitant la monotonia que en diverses estacions de l’any es passa.

L’actuació duta a terme, va consistir en sanejar l’estructura, deixar al descobert la pedra d’alguna de les seves parets per donar-li un aspecte més rústics, construir una gran llar, en què a l’hivern poder encendre el foc. Es van construir lavabos i dutxes, i es va aixecar una nova ala que albergués la cuina, i les habitacions (dotades amb 16 lliteres). A més, està dotat de llum elèctrica i aigua corrent.
El resultat es va inaugurar a d’abril de 2005, coincidint amb la festivitat del Sant Patró.

Ubicació en el mapa